Monday, 1 April 2013

Eskrem Mesia

Assalamualaikum..

Uhuk..uhuk.. (lame sangat pendahuluan tuh)
Okeyhh!!
terus
terjah
point
isi
penting
la
ye..

Saje mau bagi panjengg..heheh.. Okehh, aku dapat ilham setelah menghabiskan masa stalk orang.. Idea datang masa aku syok berbalas komen dengan seorang adik floor semasa aku menunut suatu ketika dahulu (padahal baharu 5 bulan habis belajar).. Namanya Ainz Brutaz (nama glamour), yang pastinya takde brutal mana. Ayu gitu.

Aku mengimbau nostalgia bila teringat Aiskrim Mesia. Disebabkan kesempitan hidup semasa zaman kanak-kanak aku, aku dan Cik Mak jual eskrem mesia ni.


Banyak flavor ada. Milo, Asam boy, bandung, Kacang hijau, bubur pulut hitam.. Nak spesel tunggu musim durian, ada la flavor  Bubur durian.. Sodap camano pon, bisnes kami hanya seposen sebatang eskrem.

Aku la insan yang nolong Cik Mak ikat eskrem ni selain memasukkan asam boy ataupun kacang hijau. Bab menuang dalam plastik, kerja Cik Mak. Aku masih kecil, kang banyak yang tumpah daripada masuk dalam plastik. 

ececeh..baik la konon..ahaks

Selalunya aku amek order waktu sekolah pagi. Jadi, semasa sekolah agama petang-petang tu,aku deliver la order. Kadang-kadang, petang tu juga ada yang ngoder tok esoknya. Kebanyakan yang order budak-budak yang tunggu trak nak pergi sekolah (memandangkan duduk kem askar, pergi sekolah naik trak askar a.k.a FERI SEKOLAH). Tu pun aku kompius. Naik trak, tapi panggil Feri.. Ok, biarkan saja..


Selain order, kasteme juga datang ke rumah berbekalkan "assalamualaikum, acik nak eskrem" dengan mengetuk pintu rumah. Hehe.

Aku juga menyarankan Cik Mak meniaga eskrem pop selain eskrem mesia. Kena ikut arus semasa. Tapi,
Eskrem mesia ni ada tarikan sendiri.
Eskrem pop tak dapat tandingi.


Sekarang susah nak jumpa Eskrem Mesia.. Itu je kesimpulannya. (hampagas konklusinya). Sekian, berita dilaporkan oleh MemetikDurian. :)

10 comments:

haziq said...

eskrem mesia yang terbaik untuk makan di waktu panas..

emmmm sedap nyee~~

Ainz_Brutaz Club said...

weow..weow...AinzBrutaz indahouze...

terharu I nama disebut sebut..heheheh
wow ais kacang hijau ngan merah..
sedap2...yum..yum..=D

marcella said...

@haziq:

ya..emang sedap makan eskrem time cuaca panas-panas gini

marcella said...

@ainz_brutaz:


opkos la..u sumber inspirasi entri ni.. :)

semutsengal said...

acik, ite nark eskem jugekk !


hihih

marcella said...

anep:


moleh..moleh..nak eskrem apa???bape??


huhuh..

zulhilmi tempoyak said...

dll siap rajin buat sndri lagi.. hehehe

fadh leyanie said...

dulu tecik2 suka beli sampai batuk mkn eskem tu, paling suka asam boi,perisa grape,bandung,jagung,milo,sarsi sekarang ni eskem mesia ada jual lg tbaru dkat cameron harga rm2 tapi.. bangla yg buat.

marcella said...

zulhilmi:


dulu memang sume wat sendiri..jimat cost..hehehe

marcella said...


fadh:

perisa bangla wat lebih sedap barangkali..sebab eskrem tu da jadi eskrem bangla..bukan mesia lagi..hehehe