Sunday, 9 September 2012

Mekap

Assalamualaikum..

Hiho guys.. Tajuk tu macam feminin pula ye?? Yela, aku ni perempuan, haruslah aku cakap pasal mekap. Tapi, zaman sekarang ni lelaki pun ada pakai alat solek, pakai BB cream.. Hehehe.. *Aku pun tak pakai BB cream :)

Aku bukan nak cerita fasal tutorial mekap ke, jenis-jenis mekap ke, mahupun teknik-teknik mekap. Nak cerita macam mana kalau aku pun tak pandai mekap. Takat keluar tepek bedak je. Nak meriah pakai la eye-liner dengan shadow. Dah.

Apa yang aku nak cerita sikit sebenarnya ialah kuasa mekap. Pasai apa?? Pasai ni la..


Normal la bila keluar nak gi jalan ke, kelas ke, kenduri ke, melawa.. Tapi yang tak normalnya bila tak melawa.. Ada sorang adik sedara aku ni boleh komen aku cakap gini:

Budak kenit: Eii akak.. Muka akak..
Aku: Dah, kenapa dengan muka akak??
Budak Kenit: Macam hantu!! Mata hitam.. *dengan jujur
Aku: HA??!!! *dengg!! emosi up side down..


Yela.. Dengan eye bag lagi, jururawat jerawat lagi, parut-parut jujerawat, tona wajah yang tidak sekata, memang harus la dia kata gitu.. Tapi, kalau cakap huduh pun, aku boleh terima. Ni kata aku macam hantu. Anak murid aku pun pernah kata dulu muka aku cam hantu sebab hari tu memang muka aku cam zombi pun.. Hahaha..

Tapi adakah ini tafsiran mereka??


Atau ini??


Tapi aku anggap jela, walaupun aku kusut masai, serabut macam hantu kak limah pun, aku still gojess..wahaha..

Percubaan pertama lepas lama dah tak lukis doodle guna paint..hahaha

Apa pun, syukurilah apa yang ada pada diri kerana cukup sifat. Alhamdulillah. :)
Yakin pada diri, Malaysia Boleh.. eh??
*****
Sesungguhnya manusia itu adalah sebaik-baik ciptaan dan ciptaan Allah yang sempurna :)
Bye guys..lebiuu :)

Tuesday, 4 September 2012

Aku Sepasang Kasut

Assalamualaikum..

Apa khabar semua??
Sihat??
Dah makan??
Raya hari tu dapat kumpul banyak duit raya ke??

Alhamdulillah..

Aku sepasang kasut. Aku adik-beradik dengan tayar sebab aku dari baka yang sama, iaitu getah. Well, jenama aku pun Dunlop. Aku ni hemsem kasutnya. Smart, elegan dengan potongan yang sporty serta empuk dan anjal. Gituuu!!


Al- maklumlah, aku ni sejenis kasut sukan.Saat kali pertama tuan aku terpandang aku, beliau sudah jatuh cinta. Apabila beliau 'menerai' test aku, beliau semakin teruja dengan aku. Yela, sedap je kaki beliau dialas badanku. Warnaku yang memukau juga mengagumkan beliau.

Tuan aku jaga aku bagai binatang minyak yang penuh. Selepas khidmat aku digunakan, beliau letak aku pada rak kasut dengan cantik. Kadangkala, apabila Cik Rumet beliau meminjam khidmatku, berbagai pesanan beliau supaya aku dijaga rapi. Beliau guna aku untuk semua aktiviti beliau. Jogging, lari pecut, skipping, berpendidikan jasmani, berjalan, dan malahan baru-baru ini aku digunakan untuk pulang ke kampung.


Tapi, manisnya madu penjagaan yang beliau beri padaku hanyalah pada ketika awal hubungan kami sahaja. Sudah berapa lama beliau "lanyak" aku, beliau tak pernah membasuh aku. Alasannya, kasut beliau yang terdahulu banyak yang "barai" sebab beliau terlebih rajin basuh kasut. Habis jadi 'crocodile' sebab koyak, menganga kasutnya.

Mengapa aku menjadi mangsanya?? Bau badanku sudah, uh..tak perlu aku cakap. Mujur baru-baru ni beliau ada kesedaran sivik yang tinggi. Beliau basuh aku sebelum beliau pulang berhari raya. Takpe, aku anggap ini hadiah syawal dan kemerdekaan padaku. =.='

Sebenarnya point utama aku ialah, beliau merasa kurang enak menggunakan khidmatku kini. Ini semua gara-gara:

A: Awak ni suka hiking ke??
Tuan aku: Takdelah. Kenapa?
A: Kasut awak tu..
Tuan aku: 'demm' (dalam hati- sambil nak sorok aku)

Tergores hatiku.. Itulah, masa beli aku tak tanya aku ni kasut jenis apa.. Dah lanyak aku berbulan-bulan makan tahun, sekarang baru sedar takde jodoh?? Ingat aku ni apa?? Habis madu sepah dibuang, join dengan Jepp dan Shuib masuk Kumpulan Sepah. Melalut pulak.

Aku ni sejenis Kasut Hiking. Ya.. kasut yang orang guna nak mendaki bukit, gunung. Tuan aku ni pompuan, apa dia tau. Asal nampak je, terus rembat.


Itu sahajalah ceita aku sebagai sepasang kasut. Sedih bila mengenangkan nasib diri aku ni.. Tapi lagi sedih dengan tuan aku.. Sengal ya amat!!

******
Aku rasa, kalau tulisan ni dalam exam UPSR sure BM gagal woo :)