Tuesday, 24 July 2012

Mitos, Bida'ah, @ Apekah???

Assalamualaikum..

Apa khabar?? Masih tak terlambat rasanya nak ucapkan, Selamat Menyambut Ramadhan & Selamat Berpuasa..


Tak payah nak intro bagai yang konon blog berhabuk, bizi la, apa la kan?? Kita terus masuk isi-isi penting je.. <-- Ini pun intro jugak kan?? =.='

Ok, masa aku zaman persekolahan yang hingus selet kat tudung *tipu je, kita pernah tak dengar ungkapan "JANGAN bla,bla,bla, NANTI bla, bla, bla".. *bla, bla, bla tu ada ayatnya.. Pernah tak?? Erm, masa tu aku tak terpikir kalau itu adalah mitos, khayalan, momokan, bida'ah, dongeng atau apakah?? Yang penting aku hampir percaya juga.. Bodoh Tenuk jugak aku ni.. Ok, contohnya:


1. Payung:

"Jangan pakai payung dalam rumah,
nanti kepala berkuping"
 Wohoho..aku mencari relevan pakai payung dengan kepala berkudis.. Mungkin "mereka" berkata sedemikian sebab mahu mengelakkan kemalangan. Yola, payung tu kan bahayo, ado tajam-tajam bosi ae tuh..

2. Pelangi:
*harap maaf. kesilapan teknikal

"Jangan tunjuk pelangi,
nanti jari kudung"
Yang ini, masa aku berumur 13 tahun ada seorang insan yang cakap. Aku tengah eksaited nampak pelangi, aku tunjuk la.Buleh lak dia kata gitu. Mau aku tak takut.. Haruslah.. Terus aku sorok jari aku =.='

3. Gagak:

"Jangan tiru bunyi gagak, aak, aak, aak, (*sila buat sound effect)
nanti mulut luka"
*malas hurai

4. Lidi:

"Jangan bakar lidi,
nanti telinga luka.
ni luka tang cuping tu.. *malas lagi nak hurai

*****
So, pernah tak kalian mendengar apa-apa omongan seperti itu mahupun yang lainnya??? ('',)

Sekian, tamat.  heeee :)


p/s: Selamat beramal :)

Tuesday, 10 July 2012

Project ft Monkey

Assalamualaikum

Wassup Uollss.
Ye, kebiziam aku dalam internship dan kemalasan aku adalah punca utama.. :)

Ok, tamau kona-kona.. Kita straight je cerita.. Internship ni, my friends and I cewah!! buat projek. 3 projek merangkumi 1 projek grouping mega punya dan 2 projek kecil.

Nah!!

apa yang penting, KERJASAMA!!

Gambar atas ni merupakan projek mega kami iaitu membina rumah hijau.. Huih, penat toksah kira.. Berapa banyak peluh jantan aku menitik.. =.='

Angkut kayu, gali lubang, gergaji kayu, tanggam kayu, paku pakis memaku, eh, banyak la.. :) Tapi, bohonglah aku cakap aku buat sorang kan?? Hahaha.. Apa tak nampak gambar yang masing-masing buat kerja??

Maka, demi kenangan ni, aku edit guna perisian Gambar Monyet ni untuk tolong meringankan kerja.. Sila cuba :) ---> Malas taip

Sekian. Wassalam. Bye uollss.. Muahs :)
*****

p/s: cuba update entri jugak :)

Friday, 6 July 2012

Homeless...

Assalamualaikum..

Hi sexy boys, macho girls.. :)

Hari tu aku pernah cakap yang aku akan update entri tentang homeless a.k.a Gelandangan a.k.a orang yang tiada berumah hidup di jalanan.

Ya, agak lambat sikit sebab aku tiada gambar dan harus menunggu kelulusan dahulu daripada Saudara Fairul ni untuk mengunakan gambar-gambar yang di klik si hemsem DSLR. Haha.. Ok, mari serius sikit.

AWAS: Entri agak panjang, berat dan segala mungkin yang boleh mendatangkan perasaan.

Jangan kata di Kuala Lumpur ini, tiada insan yang merempat di jalanan. I've seen it with my eyes. Mereka bukanlah semuanya penagih dadah, atau apa-apa tanggapan negatif. Mereka hanyalah insan yang mempunyai masalah tertentu yang telah mengheret mereka ke situ.

Jam 12 tengah malam, kami bergerak ke lokasi tertentu. Sepanjang itu, aku melihat ada yang tidur di jalanan, di bawah jambatan, di dataran dan di kaki lima. Mereka beralaskan kotak, berbantalkan beg pakaian dan hanya diselimuti angin malam.

Sorotan Gambar

Taklimat sebelum penghantaran

Antara yang terlibat






Mat Salleh dalam gambar 1 tu merupakan insan yang menganjurkan program ni. Beliau ialah Peter, telah memeluk Islam dan menganjurkan program Reach Out ini. Beliau mengatakan bahawa ini bukan charity kerana beliau melakukan ini bagi membantu mereka keluar dari kepompong masalah yang membelenggu mereka.

Food for homeless merupakan satu langkah bagi mendekati mereka, mengenali mereka dan membantu mereka. Reach out berjaya membawa mereka keluar dari dunia gelandangan, memberi mereka kerja, dan membantu segala keperluan fisiologi mereka. Seramai 98% daripada 400 orang gelandangan berjaya keluar dari "kawasan itu". Hanya 2% yang kembali menjadi gelandangan.

*****
Peter kata, kalau mereka tidur jangan dikejutkan. Letak sahaja makanan dan mereka akan automatik bangun dan makan. It's true!! Tengok gambar di atas. Hati aku rasa sayu melihat kebanyakan gelandangan ialah WARGA EMAS. Kebanyakan mereka juga FASIH BERBAHASA INGGERIS dan sempoi je SEMBANG dengan Peter. Kagum gila aku tengok. Aku pun tak berani nak sembang dengan Peter cause my english is Oh My English!! :)

Hati ini juga dijentik hiba apabila mereka menerima bungkusan makanan dengan senyuman dan ucapan terima kasih. Cuma sebahagian yang agak rakus dan mengeluh. Aku anggap yang mereka tu lapar sangat. Ikut hati yang jahat nak je aku cakap tak reti bersyukur. Haish!!

Ada juga insiden mencuit hati aku di mana ada gelandangan yang dengki sesama sendiri.
Gelandangan 1: Dik, yang ada payung tu tak payah bagi. Tak payah bagi. Ha, yang payung tu.
Aku: *terkedu, heran, tahan tawa dan senyum.
Gelandangan 2: *buat bodoh, buat tak dengar.

Semasa mengedarkan makanan, aku lihat ada juga beberapa bekas makanan di sisi mereka. Menurut Peter, makanan tersebut tidak halal dan ada juga yang berasaskan sayuran sahaja. Sebab itu, semasa makanan kami bertukar tangan, mereka terus makan. Itu kenyataan. Ada juga yang menolak apabila kami beri tapi kebanyakan yang tidak tidur lagi terus makan.

Oh ya!! Aku rasa ada antara mereka yang dijadikan mangsa sindiket meminta sedekah. Aku harap aku tersalah tafsir dan mata aku menipu dan menidakkan apa yang aku lihat. Semasa kami baru tiba di 1 lokasi, aku lihat ada beberapa lelaki berhelmet hanya tunggu di tepi dengan gelisah. Semasa kami ingin pulang ke kawasan lelaki helmet berdiri, aku nampak lelaki helmet suluh lampu pada seorang gelandangan dan kejutkan gelandangan itu bangun. Gelandangan tu membuka plastik yang di dalamnya mempunyai sampul berisi wang dan memberi kepada lelaki helmet. Ikut hati yang rasa ingin tahu membuak-buak, nak je aku pergi dekat. Tapi, keselamatan tu penting. Aku buat tak nampak je dan terus berjalan. Nak beritahu Peter pun mulut aku seperti terkunci. Dayus gila aku ni. =.='

Program ini berjalan setiap hari dan pada weekend, jadual masa program dilanjutkan hingga 2 atau 3 pagi. Kepada sesiapa yang ingin join boleh join. Aku sertai program ini bawah Majlis Belia Malaysia (MBM). Keselamatan dijamin sebab bergerak dalam kelompok dan tidak berpecah. Bergerak ke lokasi tertentu juga menggunakan kenderaan melainkan menggunakan kudrat kaki semasa mengedar makanan.

Last but not least. Haiwan peliharaan gelandangan di bawah jambatan CM:
Cuba teka hewan apakah itu???
*****
p/s: Entri carca marba seiring dengan hati sebab aku nak cerita semua, tapi terlalu banyak. Maka, alamilah sendiri. Barulah anda boleh rasa dan kata apa sahaja. :)