Monday, 30 January 2012

Kapur

Assalamualaikum..

Ok. Aku rasa cukuplah tempoh yang aku tinggalkan untuk korang rindu pada aku. Kan??? hahaha.. (*perasan). Baiklah, aku dengan baik hatinya menghapdet entri ini untuk kalian walaupun aku diburu kebizian yang dahsyat. Demi kalian yang kusayangi.. (*drama sikit).. Enjoice..


*****
ada tak korang buat cam tu?? :)

Wednesday, 18 January 2012

WW: Kaki Kipas

Assalamualaikum..

WW mana ada ayat ye dak?? Ok, Memetik Durian nak letak sikit je.. Enjoice k..

Klik untuk tumbesaran



******
Akibat kebosanan yang melampau.

p/s: sila abaikan tulisan yang cantik ala "cakar-cakar ayam" manja itu.

Sekian.. =)

Saturday, 14 January 2012

Uu-Yeah

Assalamualaikum..

ini merupakan segmen ketiga.. Segmen apa??? Segmen:

"MARI BELAJAR BAHASA JAWA"

Apa jadah uu-yeah dengan bahasa jawa??? Macam oreng puteh sajew bunyi dier itue.. Hahaha.. Well, darling(s), if u want sedikit glemer, u buleh sebut Oh yeah.. tapi bunyi sikit lari.. *sila slang orang puteh celup okeh..

Okey-okey, sebenarnya nak sebut tu agak susah. Uyeh.. So, takut salah pronouns nanti kena gelak dengan orang jawa.. Cik Memetik Durian, kami tak guna pun bahasa jawa dalam kehidupan seharian. Okey..Fine.. Aku bagitau je..

Note: Cerita ini telah dialih bahasa untuk tatapan umum

Atok aku ada cerita, masa kecil dulu, mak nya kira Unyang aku minta atok pergi kedai beli uyeh..

Unyang: Pergi kedai, beli uyeh.
Atok: (sampai je kat kedai) Apek, uyeh satu.
Apek: Uyeh?? Apa tu??
Atok: Uyeh la..
Apek: Lu pigi cali sindili sana..

Cari-cari, tak jumpa.. Atok pun lupa uyeh tu apa.. sampai rumah, unyang tanya:

Uyang: mana uyeh??
Atok: Apek tak tau uyeh apa..

Then, unyang bagitau uyeh tu apa. Maka, berhasil misi hari tu dalam membeli uyeh..

*****
Uyeh = Garam

P/S: Gua tau entri ni pening.. Sesuai la dengan status gua yg pening-pening lalat.. Mari nyanyi:

.... kita semua sepakat, hai kampunglah pening lalat... lalalalala ~ ~ ~

Thursday, 12 January 2012

Laman sosial, Library & Security

Assalamualaikum..

Apa khabar?? Sihat? Lama sudah kita tak bersua.. Cewah.. Ok la.. Sume dah baca tajuk?? Bagus... Macam ni baru anak-anak pintar namanya.. Hahahaha.. *woi..apa ko merepek meraban ni?? Ghentikan! Stop!!

Ok.. Terus jelah. Ni adalah cerita sekitar 4 tahun yang lalu. Masa tu aku dok zaman foundation lagi. Sekarang dah compact powder..Hahaha.. Ok,Ok.. Tak merepek.. Masa tu semua taat lagi nak pergi library.. Yelah, hingusan..

Tapi, pergi library, bukan cari bahan.. Bukan juga cari pasal walaupun ada sikit. Kitorang buat.....NI!!!

SURFING INTERNET

 Ya, kemudahan memang ada. Tapi sering di salah guna.. Hahaha.. Tapi masa tu aku buta IT lagi. So, aku takde la laman sosial segalanya ni. Lepas aku tengok budak ni dok men Friendster (ya,zaman tu fenster pemes) baru aku buat 1 akaun..

Begitu juga masa masuk makmal komputer. Ada sorang member aku nama Adah (nama yg aku je tahu betul ke tipu). So, Adah ni syok men fenster dia dengan nama samaran ADAH MIA sampai la tiba-tiba line tu takde. Apalagi, gelabah la. Member tak log out lagi. So, Adah ni tawakal je la. Kami pun balik la hostel.

Then, dia buka balik tengok fenster dia yang da jadi.. jeng jeng jeng..


ADAH MIANG

*****
Moral:
1. Jangan salah guna kemudahan yang ada.
2. Lepas log in jangan lupa log out.
3. Tak payah men laman sosial kat lab, library & seangkatan dengannya.


Hingga hari ni Adah tak tahu siapa yang khianat dia. Yelah, sume budak masuk makmal komputer tu kot.. Hahahaha.. ops,tergelak.. Hahaha..


p/s: aku da lukis, tapi sebab line slow gila, aku tulis je.. Entri ini sudah mendapat keizinan tuan empunya diri yang disabitkan dengan cerita.

Monday, 9 January 2012

Pekak

Assalamualaikum..

Hai uolls.. Cewah.. Erm semangat dibulan Januari, aku macam rajin update blog.. Percayalah, mulai 30 Januari, blog ini akan terbiar macam anak tiri. Makumlah, aku akan bizi praktikum. Sementara tengah free ni rajin la sikit menghapdetnya.. So what Memetik Durian??? Perlu ke kamu cakap?? Hahaha... *cukup intro setakat ini..

Oh ye.. Aku rasa masuk tahun 2012 ni aku macam sound trouble sikit.. Hahaha.. Kenapa??? U tengok, U paham la nanti.. Layann~~~~




*****

Ni contoh terdekat. Petang ni ada pasar malam. Macam biasa, aku dengan Cik Rumet memang kaki pasar. So, aku tanya la gini..

Aku: Petang ni ada pasar. Nak gi tak??
Cik Rumet: Pasar??  * (lupa dah,cuti sebulan lebih duk umah)
Aku: Ye.. Hari kan Isnin. Jom
Cik Rumet: Oh, sungguh.. Lupa.. Ok, Karang la.
Aku: Apa? SEKARANG???
Cik Rumet: KARANG!!!
Aku: Oh..Ok.. * (tersipu malu..hahahaha)


See... kronik sungguh..

Saturday, 7 January 2012

Putu

Assalamualaikum..


Ok..aku sedang ok-ok je.. Hahaha.. Ok, tengok tajuk.. Putu.. Hari ni aku nk cerita tentang putu.. Apa kehei dengan putu tu.. Ngeh,ngeh,ngeh..


Putu ni bukan putu bambu


Putu ini juga bukan putu piring


Putu ini juga bukan putu mayam


Habis??? Putu ni putu apa Memetik Durian oii???? Lu bikin gua hilang sabar...

Eh, rilek.. Rilek.. Ikuti perbualan ini.. Perbualan antara aku dengan Cik Cuzz.



* tapi tiba-tiba aku malas taip. so, aku terus buat konklusi la.. boley??


Ni segmen "Mari Belajar Bahasa Jawa Siri 2" ye adik-adik sayang.... Baiklah. Sekarang kakak akan beritahu apa PUTU ni.. Ok???

*****

PUTU = CUCU 



 Sekian, kelas tamat. Bersurai.


Credit pictures: Google

Friday, 6 January 2012

FB oh FB

Assalamualaikum..

Ramai yang memasang azam bukan?? Aku pun tidak.. tidak ada kena mengena.. Takde sebarang azam. Cuma harapan. Harapan yang aku jadi rajin tu lain cerita.


AWAS: ENTRI INI BUKAN ENTRI SERAM TAPI KISAH BENAR..


Sekarang ni semua sibuk dengan Facebook atau FB.. Tapi aku...

Member1: Tahun dah 2012, berubahlah. Buat 1 akaun FB.
Aku: tengoklah dulu..

Member 2: Ko duduk zaman apa ni takde FB??
Aku: Apa ada hal..

Member 3: Bila nak buat FB??
Aku: tengoklah dulu..


Ya.. Aku takde FB. Anehkah?? Entah.. Hatiku tidak terjentik mahu ada affair dengan FB tu. Namun sesuatu itu telah mengubah segalanya.. Mengubah setiaku, mengubah pendirianku, mengubah rasa hati ku.. (Aku kecewa dan sedih ni.. Sila baca dengan nada yang lirih..)

Puan: Saya akan buat 1 group dan mahu semua add..
Aku: Ah, mati aku (dalam hati)
Puan: Saya akan letak soalan dan segala berkaitan dengan subjek kita. Saya akan tengok siapa yang rajin respon..
Aku: Ah, mati lagi.. (dalam hati jugak)

Member: Nampaknya ada yang kena buat FB.
Puan: Siapa takde FB?
Aku: Saya..
Puan: Pergi buat.. Saya nak, selewat-lewatnya Isnin ni semua student kelas ni mesti ada dalam group tu.. Malam ni saya post soalan..
Aku: masak aku.. (dalam hati berkeluh kesah)


Aku akan mencurangi hatiku, niatku, dan harapanku..


p/s: aku baru berangan nak join mface.. nampak gaya, FB juga yang rembat takhta dulu.. huuu (mengeluh)..
*****

Ini bukan entri mengarut.. Ini kisah benar..warna warni tu hasil daripada kerunsingan aku nak buat FB. Berat sungguh hati ini.. *mengada

Monday, 2 January 2012

Tahun Baru 2012

Assalamualaikum..


Selamat Tahun Baru 2012.. (ye,aku sedar kelewatan ucapan ini).. Hahaha.. Baru ada kelainan.. So, ini entry pertama untuk tahun 2012.. Oh, cepatnya masa berlalu.. Usia semakin lanjut, tapi pemikiran tetap ditakuk lama.. oh, ini mungkin jadi azam tahun baruku supaya berubah.. Hahahaha...


Aku ni jarang nak berazam-azam, so aku harap tahun ni aku RAJIN. Dah, tu je entry aku. Sekian...




p/s: Jangan marah-marah ah.. senyum, pandang sini.. (anggap ada kamera di sini ye) hehehe..