Saturday, 14 January 2012

Uu-Yeah

Assalamualaikum..

ini merupakan segmen ketiga.. Segmen apa??? Segmen:

"MARI BELAJAR BAHASA JAWA"

Apa jadah uu-yeah dengan bahasa jawa??? Macam oreng puteh sajew bunyi dier itue.. Hahaha.. Well, darling(s), if u want sedikit glemer, u buleh sebut Oh yeah.. tapi bunyi sikit lari.. *sila slang orang puteh celup okeh..

Okey-okey, sebenarnya nak sebut tu agak susah. Uyeh.. So, takut salah pronouns nanti kena gelak dengan orang jawa.. Cik Memetik Durian, kami tak guna pun bahasa jawa dalam kehidupan seharian. Okey..Fine.. Aku bagitau je..

Note: Cerita ini telah dialih bahasa untuk tatapan umum

Atok aku ada cerita, masa kecil dulu, mak nya kira Unyang aku minta atok pergi kedai beli uyeh..

Unyang: Pergi kedai, beli uyeh.
Atok: (sampai je kat kedai) Apek, uyeh satu.
Apek: Uyeh?? Apa tu??
Atok: Uyeh la..
Apek: Lu pigi cali sindili sana..

Cari-cari, tak jumpa.. Atok pun lupa uyeh tu apa.. sampai rumah, unyang tanya:

Uyang: mana uyeh??
Atok: Apek tak tau uyeh apa..

Then, unyang bagitau uyeh tu apa. Maka, berhasil misi hari tu dalam membeli uyeh..

*****
Uyeh = Garam

P/S: Gua tau entri ni pening.. Sesuai la dengan status gua yg pening-pening lalat.. Mari nyanyi:

.... kita semua sepakat, hai kampunglah pening lalat... lalalalala ~ ~ ~

10 comments:

Bidadari Syurga said...

hahahahaha... jauh kot uyeh dengan garam... hahahahaha... maka laukmu hari itu bergaramkah? ngeh ngeh ngeh... entry berinfo ni. nanti boleh guna kenakan kawan...

marcella said...

bidadari syurga:


tuu dia..ha guna lah wat pekena kawan...da terbayang da reaksi memasing..


hahaha

fadh leyanie said...

memey la apek tak faham..apek bukan cina jawa..haha :P

Marcella said...

tu la pasal..


aku pun masa kecik gitu..aila.. :)

Anonymous said...

cik cuzz: huh! ingtkn byk la sgt ilmu yg ak leh dpt.. seketol je yg ko post??

marcella said...

Cik Cuzz: Eleh..rilek la..satu-satu..baru ingat..aku bg sume,ko bkn blh ingat pun..kan???

Botak said...

kalau tanya dengan cina indonesia maybe tahu lah kot., hahahaha..

marcella said...

Botak:


ye tak ye jugak kan..


bernas... hehehehe :)

Anonymous said...

cik cuzz: yolah... nnt wt kamus terus, ak dptkn di psrn ye..

Marcella said...

cik cuzz:


okeh..jgn lupa