Monday, 12 December 2011

Gombal

Assalamualaikum..

Hai Uolls.. Cewah.. Lama menghilang sebab aku pergi bertapa di Pergunugan Entah Di mana. Jadi, sekembalinya aku dari pertapaan ni, aku nak ajar satu ilmu, iaitu ilmu:

Mari Belajar Bahasa Jawa

Yeah!!

Ok. Aku ni memang ada darah mix (poyo je). Jawa + Minang. Tu boleh tak dinggap berdarah kacukan???hahaha. Alah, termerepek pula.. Baik, terus ke tujuan asal. Gombal.. Apa gombal ni?? Ikuti sketsa di bawah:

Nenek: Ambil gombal tu.
Aku: Ok. Mana??
Nenek: Tu.. Dekat situ..
Aku: (mencari-cari, berpusing 360 derjah namun masih tak jumpa) Mana? Tak nampak pun.
Nenek: (pitching dh naik) TU.....!!!
Aku: Gombal tu apa??

Moral of the value, tak tahu tanya.. Hahaha..

Mak cik: (dengan baik hati tolong jawab) Kain buruk la..
Aku: Oh...

Sah-sah aku nampak, sebab gombal tu depan mata aku je. Lebih kurang 30 cm je..

***
p/s: teringat pula lagu Judika- Bukan rayuan gombal..

18 comments:

fizakamaludin said...

haha..
Jawa oh jawa..
the best part is pusing 360 darjah..
hehe ;)

Marcella said...

fiza:

hey..ingat 360 darjah balik kuang ke???

hahaha..

zulhilmi tempoyak said...

hahahahaha...

bi surius lawak..

gaya cari macam tau je..hahaha

Marcella said...

zulhilmi:

tu la..poyo cam tau..hahaha

Bella Bell said...

hahhaa. cehhh.. mencari bukan main ko ea. rupa2nya tak tahu gombal tu apa.


err.. aku pun baru tahu maksud gombal tu. hehe.


Bukan Rayuan Kain Buruk. keh3.

Marcella said...

hahaha..ilmu baru tok ko..hehehe..

manggosteen said...

ahahhaa..kalau aku pon tak tau gak..

Marcella said...

manggoesteen:

ko pun jawa juga ke??

takpe,ni dah tau kan..

Dda Ly said...

hahha...betul la tu, moral of the story tu sangat ebtul..:D

meh ke rumah..
mia takmo g skolah...
keep in touch ok..:)

Zila Nora said...

haha..apelah..aku ingat gombal ape je tadi...huh..xD

khalila said...

hahaa... len kali kene tanye dulu

HEROICzero said...

itu lah . aku pun teringatkan lagu rayuan gombal . =)

Marcella said...

Dda Ly:

hehehe..tu la..sembarangan aje.. :)

ok

Marcella said...

zila nora:

ape?sambal belacan ke? hehehe...

Marcella said...

khalila:

baik boss.. :)

Marcella said...

heroiczero:

haha..same same..lagu tu yang meamng ada perkataan gombal..hehehe..

محمد رازيق said...

marcella, nanti ajar kami bahasa jawa.. hehe. minat pulak

Marcella said...

muhammad razik::


ajar??

tukang nak ajar pun tak lulus-lulus lagi..


tapi bisa aja dong... (ni da indon,bkn jawa..hahaha)