Friday, 23 September 2011

Parenting

Assalamualaikum..

Update dengan kadar segera kerana kejar masa. Nepe tiba-tiba parenting ni? Dah gataii sangat nak kawen?? atau nak dapat baby?? Salah, semuanya salah..Okeh.. Apa itu gaya keibubapaan?? Gaya keibubapaan a.k.a. Parenting Style kata omputeh.. Kenapa aku sibuk-sibuk ni?? Saje nak bajet, semester ni aku belajar tentang keibubapaan..hahaha..Okeh, hentikan repekan.. Layan penerangan berserta gambar untuk kefahaman yang lebih jelas. Cewah!!..=)

Mari kilta lihat apakah gaya ibu bapa yang ada sebenarnya??

1. Autoritarian

Gaya ini mengharapkan kanak-kanak mengikut segala peraturan ketat yang dirangka oleh ibu bapa. Kegagalan mengikut peraturan mengakibatkan hukuman. Ciri-ciri:
  • Autokratik
  • Asertif
  • Mengongkong
  • Strict
  • Rigid
  • Kurang fleksibel
  • Gemar memberi hukuman tanpa penjelasan atau rasional
  • High demands
  • Kurang responsif

2. Autoritatif

Gaya ini: Ibu bapa menyatakan peraturan dan guideline kepada anak seperti gaya autoritarian, namun lebih fleksibel dan demokratik. Ciri-ciri:
  • demokratik
  • responsif
  • asertif
  • nurturing & forgiving rather than punishment
  • supportive
  • cooperative
  • fleksibel
  • mendengar & menerima luahan/ pendapat anak

3. Permissif

Gaya ini: dikenali juga sebagai indulgent parents. (bukan chocolate indulgent kat secret resipi). Mereka kurang demands dan lebih responsif. Kebanyakan gaya ini menyebabkan anak menjadi spoiled. Ciri-ciri:
  • bersifat terbuka
  • supportive
  • respectful
  • too lenient
  • too time-consuming
  • mengelakkan konfrontasi
  • tidak memerlukan tingkah laku yang matang
  • kurang disiplin
  • lebih menjadi rakan kepada kanak-kanak daripada ibu bapa.
*****
Jadi, fikirlah sebaik-baiknya.. Bukan senang nak menjadi ibu bapa. Parenting ni bergantung juga kepada keadaan semasa, situasi, dan jenis anak tu. Ni, pendapat aku la. Tapi, yang penting, jadilah ibu bapa yang terbaik untuk anak-anak. Cuma, perlu ingat. Anak ni, masa kanak-kanak kita perlu bertindak sebagai ibu bapa, bersikap tegas dan penyayang. Ibu bapa menjadi kawan kepad anak-anak apabila anak-anak menginjak usia remaja..

Jadi, fikir-fikir kan dan selamat mengaplikasi..=)

18 comments:

Azroy Kassim said...

baa~ CAK!!

ouh.. kne kurang mkn cekelat indulgent ni.. haha

Marcella said...

azroy: hahaha..takde kena mengena langsung..hehehehe...

Zul Fattah said...

terbaik r.. macam ni baru betul..
ni tak.. rotan je yg naik atas blakang aku..

Marcella said...

zul fattah:tapi style org dolu2 memang gitu..tp sebab rotan tu la kamu jd 'orang' kan...??

p/s:pakcik, ta mau rotan dia lagi..dia da besar..hehehe...

hamzah ian said...

lawa kartun. haha

muhamad hanif said...

pkul je..

sapa.suruh dgil.

hahahahaha.

~CAHAYA~ said...

setuju sgt cara didik yg kedua..

Marcella said...

hamzah ian: mekasih, mekasih..terbang tinggi-tinggi pun comel jgk kartun n ceritanya..

=)

Marcella said...

anip: peh..ni bapa yg garang extreme nih..hehehe..ampun pak cik..

Marcella said...

cahaya: kebanyakan parents guna yg ke-2 tu. tapi, ada jg yg guna selain daripada 2..

cahaya nanti guna yg no.2 ye..sebab kesan pd anak ialah happy, capable n successful (Moccoby,1992)

:: hayati :: said...

jom bace n3 tentang keibubapaan kt blog sy plak,sj nk share..hehe

http://nurhyati.blogspot.com/2010/12/cara-hukum-anak2.html

http://nurhyati.blogspot.com/2011/04/kaedah-memukul.html

http://nurhyati.blogspot.com/2011/04/kaedah-memukulbhg2.html

Marcella said...

hayati: okeh..thanks..nanti sy melawat ye..thanks again..=)

Bella Bell said...

haha.. ko dh boleh kahwin beb :)

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

hahaha..ilmu nih..

sukalah tgk hasil seni lukisan akk memetik durian nih ..hehe ..;D

Marcella said...

bella bell:ye ke???aiseh.. malu la gini..hik3..(gelak gedixx) =)

Marcella said...

fee hafizah: ha,ilmu masa hadapan nih..

yeke??mekacih..

Niena Pengembara Ilahi said...

:D

Marcella said...

=) thanks..