Thursday, 26 May 2011

Semalam atau Kelmarin

Amaran: Entry mempunyai kaitan dengan orang yang masih hidup dan nama adalah rekaan semata-mata kerana mahu menyembunyikan identiti sebenar.

Erm..memang macam nak gila aku jawab exam. Tapi bila cakap pasal gila teringat kisah dolu.. Rewind jap..

Ada seorang insan bernama Marry  yang mengambil jurusan pendidikan prasekolah sedang membuat lawatan sambil belajar seminggu (senang cerita). Bukan praktikal, tapi memberi pengalaman merasai suasana di sekolah. Dan, dijadikan cerita, guru di prasekolah menghadiri kursus dan hal lain. Maka Marry dan rakan-rakan lain seramai 3 orang harus mengajar selama semingu. Mereka ni baru lagi, belajar  pun tak habis, nak ngajar macam mana? Tak tau. Jadi, mereka ngajar la apa yang patut.

Disebabkan Marry suka menyanyi walaupun suara tak sedap, Marry confident nak ajar murid-murid menyanyi. Marry dan Angelina mengambil kelas 1, manakala Sally dan Hanna ambil kelas 2. Marry mengajar murid menyanyi dan Angelina mengajar origami. Sally dan Hanna mengajar seni lukis dan bercerita.

Pada suatu hari, murid-murid Kelas 1 mahu menyanyi lagu yang telah dipelajari. Jadi, Marry pun meminta menyanyi pelbagai lagu (berkaitan dengan pelajaran sahaja). Tibalah hingga saat:

Marry: Baiklah, cikgu mahu kamu menyanyi lagu yang kita belajar semalam.
Murid A: Gila apa cikgu ni? Semalam mana ada orang pi sekolah.
Marry: (Agak terpinga-pinga sebab semalam ialah hari Rabu dan mereka semua hadir. serta ucapan GILA yang baru dihadiahkan sangat mengejutkan) Lagu yang cikgu ajar semalam la.
Murid A: Semalam takda orang pi sekolah la cikgu. Lagu tu kita belajaq kelmarin. Gila apa cikgu ni. Mana ada orang mai sekolah malam-malam.
Marry: (confius lagi) Kelmarin cikgu tak ajar lagu apa-apa pun.

Datang Angelina meleraikan kekusutan dengan muka terkejut dan ketawa terbahak-bahak sebab Marry baru sahaja dicop gila oleh murid-murid.
Angelina: Marry, sorry. Aku lupa nak habaq. Orang utara panggil semalam tu malam tadi. Kelmarin tu hari sebelum.
Marry: Manalah aku tau. Aku orang selatan. Kami panggil malam tadi, malam tadilah. Semalam tu hari sebelum dan kelmarin tu untuk 2 hari lepas.
Angelina: Kami panggil tu kelmarin dulu.
Marry: Pulak..patutlah budak ni cakap aku gila tadi.
Angelina: Yela..mana ada orang pi sekolah malam-malam buta. (sambil mahu menyambung ketawa)

Dan disebabkan Marry sekarang ada di negeri Kedah, terpaksalah beliau menggunakan terma yang sepatutnya walaupun kekok.
Marry: Baiklah murid-murid, kita nyanyi lagu yang kita belajar kelmarin.
Murid B: Kenapa cikgu cakap semalam tadi? Cikgu mai sekolah ka?
Marry: Tak adalah. Cikgu panggil kelmarin tu semalam. Cikgu bukan orang Kedah.
Murid C: Oh..Cikgu bukan orang Kedah, Cikgu orang Johor kan..
Marry: Erk?? Ha..ye..cikgu orang Johor.

Dan, pandai-pandai murid itu sahaja meneka Marry ni berasal dari mana. Paling tak tahan ialah Marry harus mengajar dan berdialek loghat utara sebab mereka tidak memahami sangat bahasa standard. Disebabkan Marry orang selatan yang menjadi orang utara celup apabila menuturkan loghat utara, ada murid yang tanya:

Murid D: Cikgu orang Kokdiang ka?
Marry: ????

Dan, Angelina menjelaskan bahawa loghat yang dibawa Marry adalah seperti orang yang duduk disempadan Siam sebab bunyinya agak aneh di pendengaran mereka. Sebab itu murid D menganggarkan Marry berasal dari Kokdiang.. Itulah bezanya semalam dan kelmarin bagi orang di Utara dan Selatan.

Sekian, tamat.


Disebabkan 1 perkataan yang membawa maksud berlainan, Marry dilabel gila oleh murid berusia 5 dan 6 tahun.
Disebabkan perkataan semalam dan kelmarin, tak memasal Marry dicop gila.
Disebabkan Marry guna bahasa standard dan mereka guna dialek, Marry dapat title keramat saat itu..Sob..sob..
*****
p/s:Sekarang aku amat berhati-hati apabila bercakap dengan orang utara. Nanti kena tuduh gila lagi..Taubat..!!

5 comments:

Azroy Kassim said...

Baa~ CAK!!

Haha. Cemey:

klakar n comel je bebudak tu. Haha

ang la mary tu an? Haha

Bella Bell said...

alolaaa.. comey la budak2 ni.. hahah!!~

saya ada pengalaman mengajar budak2 kat area kelantan.. adehhh.. memang saya rasa GILA sangat2 bila dorang tanya tapi saya langsung tak paham apa yang dorang cakap tu..

saya memang susah nak memahami loghat kelantan ni.. cian saya.. huhuu~~

Marcella said...

Azroy:ya..ceq la orgnya..tak memasai kena cop gila.sob3..

Bella:sabar2..biasalah bila ada masalah komunikasi ni.payah nak ngajar..tapi,selamat budak-budak kan..hehehe

Maizan Yunus a.k.a cheNon said...

oooo...hang ke marry?...ish...ish...ish...

Marcella said...

Cik mai: bukan..Marry tu Marry la..ceq,ceq la..org lain2..hehe