Monday, 23 May 2011

Mak Aku Memang Best!!

Contest..

Ini adalah contest ke-2 yang aku join. Dianjurkan oleh Joegrimjow dan hadiah ditaja oleh Faridzulasyraf.com dan Denaihati.com. Peserta haruslah membuat entri bertema “Selamat Hari Ibu” dan syukur masih tak terlewat aku nak join sebab tarikh tutup 31 Mei 2011.

Aku dan Mak aku

Aku tak pernah ucap Selamat Hari Ibu sebab aku ni pelupa. Jadi, aku takut, bila aku da mula budaya wish-wish ni, sampai pada tanggal berkenaan dan aku lupa wish, mesti mak aku terasa.Ye dak? Jadi, bagi aku ialah setiap hari merupakan hari ibu sebab mak ni begitu special buat setiap insan bergelar anak. Aku tak sure abang dan adik aku wish ke tak. Kalu dorang wish, mesti mak aku heran aku tak wish. Tak pe, nanti aku explain pada beliau.

Kenapa aku cakap mak aku best? Ok, ni alasannya:

Mak aku adalah bestfriend aku, boleh share apa aje.

Semua benda aku cerita kat mak aku. Memang share macam bestfriend. Kalau aku tak cerita, mak aku korek. Tapi, tak semua aku cerita sebenarnya. Sorry mak. Kenalah juga tapis kan. Hahaha. Jadi, kami memang dah macam kawan. Aku suka berangan. Kadang-kadang aku berangan dengan mak aku tentang bakal suami aku yang ntah sape-sape. Kalau sampai mood, time aku berangan, mak aku yang lebih-lebih sambung berangan. Siap cakap:

“Tak habis lagi. Sini dulu, sambung cerita” 

See?? Lagi 1 cerita, mak aku ni tak kisah. Pada 1 hari, aku agak kecewa putus cinta monyet lah agaknya. Aku cakap kat mak aku.

Aku: Mak, dah putus.
Mak: Takpe, belajar dulu. tu yang penting.
Aku: Sedihnya, rasa nak nanges lah.
Mak: Ngada!!

Terus aku tak jadi nak feeling-feeling, touching-touching. Memang terbantut habis. Mak memang Best!!

Mak aku pandai psiko aku

Ni part yang aku lemah dengan mak aku terutamanya bila aku nak jadi anak durhaka secara minor. Haha.. Yela, kadang-kadang aku ni malas nak pergi kenduri kawen. Jadi, bila mak aku suruh semua pergi, aku refused la. Mak aku cakap senang je:
“Ko tak pergi tak pe, nanti time ko kenduri takde orang datang baru tahu”
Aku memang takut sikit bab-bab karma ni. Jadi, aku pun pergilah juga. Sebenarnya, aku yang cepat sangat takut dengan ayat psiko mak aku. Mak aku tau, ni memang kelemahan aku.

Mak aku “berjiwa kelajuan”

Tengok, mak aku ni memang suka kelajuan. Tambah-tambah kalau nak kejar masa. Tak payah cakap, kalah Evolusi KL Drift tu. Time drive, mak aku paling suka selekoh. Selekoh yang mak aku suka ialah selekoh berbukit di Bukit Putus dari Kuala Pilah ke Seremban. Siapa yang pernah lalu tau la jalan tu macam mana. Dari nama jalan pun tau jalan tu memang “rare” punya. Dulu mak aku ni selalu pergi Seremban atas urusan kerja. Jadi, beliau memang seronok sebab nak lalu jalan febret beliau. Tapi sekarang, Bukit putus tu dah ada jalan lain. Takde kona-kona maut lagi.

Mak aku sayang aku

Sebabnya ialah

1. Masa aku mula-mula masuk hostel, mak aku tak bagi aku balik naik bas. Setiap kali nak balik umah, mak aku datang jemput kat hostel. Semua kata aku anak manja. Aku marah sebab aku memang tak manja. Beliau risau keselamatan aku takut aku sesatlah, kena culiklah. Takpe, aku faham sebab mak aku sayang aku.

2. Masa sekolah, aku tak pernah keluar dengan kawan-kawan aku pergi mana-mana terutamanya naik bas. Sekarang, naik kereta dengan kawan pun mak aku risau. Pernah juga aku memberontak, tapi lama-lama aku paham yang mak aku sayang aku.

3. Mak aku tak pernah bagi aku kerja part-time sampai hari ini. Beliau takut orang ngorat aku. Macamlah aku cantik. Tapi beliau paling takut kalau aku yang terjatuh hati kat mana-mana mamat sebab mak aku sayang aku.

4. Masa aku nak ambil PMR, mak aku tak bagi aku buat kerja rumah. Baju aku mak iron, kasut aku, mak basuh. Mak cakap “belajar je”. Malangnya, aku ni lemah pemikiran. Result aku tak bagus. Jadi, keistimewaan ditarik. Masa SPM sebab semua aku buat sendiri, takde keistimewaan masa nak PMR dolu-dolu. Beliau buat semuanya sebab mak aku sayang aku.

Sebenarnya, kalau aku buat list, sampai tahun depan pun tak sudah-sudah. Mesti korang cakap aku ni teruk, manja, tak berdikari. Mesti korang terpikir nape mak aku gini. Jawapannya:

“Anak perempuan mak sorang je. Kalau jadi pape, macam mana? Mak tak de anak perempuan lain”

Walaupun aku anak pompuan tunggal, aku tak manja. Tak caya tanya mak aku sebab mak aku selalu cakap gini bila orang cakap aku manja:

“Dia ni tak manja langsung. Mengada ada lahh”

Tapi yang paling buat aku rasa terharu even sampai saat aku tulis ni, aku sedang tahan perasaan ini apabila mak aku cakap:

“Setiap kali lepas solat, mak doakan ko dapat jodoh yang sayang ko, boleh bimbing ko, terima ko seadanya. Mak selalu risau kalau laki ko naik tangan ke, buat perangai, atau sia-siakan ko. Ko dah la anak perempuan mak sorang. Mak harap dia tak sia-siakan atau kecewakan ko. Mak sedihlah kalau dia buat anak mak macam tu”

Bila buat entri ni, aku jadi rindu kat mak aku even pagi tadi baru beliau call. Aku nak pergi call beliau. Beliau selalu cakap aku call tak kena timing. Nak buat macam mana, dah time tu  yang teringat.

Mak, terima kasih sebab lahirkan orang, jaga orang, dan bagi kasih sayang yang sangat banyak. Orang tak rasa mak insan lain buat kat anak-anak diorang macam mak bagi kat orang. Orang rasa sangat bersyukur sebab jadi anak mak dan dikurniakan mak macam mak. Orang tak pernah cakap benda-benda yang mengharukan sebab orang tak tau nak cakap depan-depan macam mana. Orang bukan jenis yang bermulut manis. Orang tau mak akan baca sebab ada kawan mak jadi follower orang, mesti beliau akan bagitau mak. Orang minta maaf banyak-banyak sebab selalu sakitkan hati mak dan buat mak kena operate masa orang baby dulu. Orang tak tau kalau isap susu men-men boleh buat susu tu berkumpul dan beku sampai kena operate keluarkan susu beku tu. Orang tak sengaja. Terima kasih sebab mak bersabar dengan kerenah anak mak yang sangat nakal dan degil ni. Mak, luputku seng okeh-okeh dingapuro yo..

Entri ini panjang. Maaf. Aku baru lepas call, ye mak aku tengah tengok cerita hindustan Boothnath.
 *****
  p/s: Aku tipun dulu, baru post entri ni. Ayat last tu, bahasa Jawa. Jadi, translate sendiri pada pakar.

5 comments:

Cik Mai Yang Comel said...

baiklah....sy mmg nk bgtau pon...huahuahua...anyway, mak mimi mmg bestt!!

Marcella said...

Cik Mai Yang Comel: ye..saya tahu itu walaupun kadang-kadang saya suka bergaduh dgn beliau..huhuhu

manggosteen said...

anak durhaka secara minor..mmg ayat tak bleh blah ar..tapi beull kdg2 mls nk ikot diorg g kenduri..baik g sendiri je..sbb kalau ikot diorg nk kena tguu diorg bersembang lak..hadoi..

Marcella said...

manggosteen:ye betulllebih baik pergi kalau tak nanti mereka kecil hati sebab xde geng..ye, menderhaka secara minor (sikit je)

joegrimjow said...

thx u
keputusan pukul 12 nanti hari ni ya
jangan lupa tengok2 =)