Monday, 28 October 2013

Ringkas Je

Assalamualaikum.

Hiho guys.. Waduh-waduh.. Rindu gila aku pada anak angkat aku ni. Lama sangat terbiar tanpa kasih sayang. Apakan daya.

Hapdet ringkas sengaja nak memeriahkan post. Nak maklumkan yang masih sihat. Al-maklumlah, hidup mengharapkan wifi free, gini la ghopenya. Hehe.

Ok, sekian. Wassalam.

Saturday, 31 August 2013

Merdeka!! Merdeka!!

Assalamualaikum..

Tanggal 31,
Bulan 8,
57.

Merdeka!!! Merdeka!!!



 Sekian.

*Sengaja memeriahkan blog :)

Friday, 12 July 2013

Ramadhan Di Perantauan

Assalamualaikum.
Hai cantik dan kacak sekalian.
Selamat menjalani ibadah puasa.

Ini kali pertama aku menyambut Ramadhan jauh di perantauan.
Ya. Jauh di bumi asing bagiku.
Sarawak.
"Eleh. Sarawak je pun. Macam kat obesi"

Yalah. Walaupun Sarawak je, namun tetap jauh di perantauan.
Tiada lagi iftar bersama keluarga waima hanya di hujung minggu sepeti kebiasaan semasa zaman belajar dahulu.

1 Julai merupakan tarikh keramat.
Aku kini bukan lagi penganggur. Yeay untuk itu.
Syukur. Alhamdulillah.

Aku berkhidmat di daerah Simunjan.
Harus menaiki 2 feri ke sini.
Jarak perjalanan sekitar 2 jam lebih dari bandar Kuching.
Pekan terdekat berjarak 30 minit.

"Mana kau duduk ni?"
PEDALAMAN 1.
Ada tau ka??
(Haruskah aku letak tajuk entri "Ramadhan di pedalaman?") gedik sat.
Segalanya pasti mudah jika ada kenderaan.
Syukur penempatanku tidak sebegitu mencabar dan berliku seperti rakan lain.
Cuma, kesukaran mendapat bahan makanan segar sahaja.
Sejak aku sampai, tika saat ini, hanya makanan dalam tin menjadi santapan.
Syukur ada makanan. :)

Oh ya.
Kawasan ini tiada Bazar Ramadhan.
*Jangan gatai-gatai nak sebut makanan sodap-sodap. Aku piat laju-laju nanti.

Sekian,
Wassalam.

*****
Motif??
Sengaja meraih simpati. kehkehkeh

Monday, 24 June 2013

Get Well Soon, Fahmi

Assalamualaikum

Hai gojes mojes semua.Oh, tak lupa juga kepada kacakss sekalian.
Tajuk entri sudah seperti tajuk cerpen gamaknya.
Lupakan.

Ini intisari cerita sebenarnya.
Sebuah kisah tentang dia:


Kami mula kenal masa aku menjadi akak fesi untuk kumpulan Fahmi. Yelah, minggu orientasi katakan. Dari situlah segalanya bermula. Cewah.


Memang terharu bila adik-adik aras buat surprise kat aku.Sampai demam esoknya. (Demam sebab penat paktikum sebenarnya). Tambah lagi, bila dapat tau, Fahmi teman adik aras cari kek. Tapi,ni besday tahun lepas lah :)


Ok, jangan nak gossip sangat. Masa aku konvo, Fahmi jadi AJK. Bahagian protokol gamaknya. So, dia kenalah tegur and repaired yang selebet-selebet macam aku ni. Alang-alang tu, dia tolonglah pakaikan hood tu. Diva sangat aku masa tu. Macam retis. Semua orang buat, aku hanya mampu berdiri dan tunggu siap je. Hehehe.. Curlass

Baru-baru ni, aku terbaca status-status FB Fahmi yang dia tidak berapa sihat. Sayu hatiku.



Itu sahaja yang aku mampu lakukan. Jadi,di sini aku ingin memohon jasa baik kalian supaya mendoakan Fahmi cepat sembuh dan sihat seperti sediakala. Terima kasih aku ucapkan untuk kalian.

GET WELL SOON, FAHMI!!

Terima kasih daun keladi,
Lain entri singgahlah lagi.

Love ya!!

Monday, 17 June 2013

Mafia vs. Taiko (Ini Entri Nasihat)

Assalamualaikum.
Selamat Pagi.

Ha, tengok tajuk yang panajang kemain tu macam bajet bagus pun ada. Percayalah, ini adalah sebuah entri penuh nasihat dan pedoman berdasarkan cerita sebenar. Hahaha..

AMARAN: ENTRI PENUH KEGANASAN SESUAI UNTUK TATAPAN UMUM (kot)

Saya menulis entri ini kerana merasa terpanggil (cewah) untuk memberi nasihat dan tips-tips untuk mengatasi kes buli. Sesungguhnya saya berasa berdebor pula menaip entri ini.

Okaylah. Terus kepada perkara utama. Sebelum ni kita pernah digemparkan dengan video-video buli dalam kalangan murid sekolah tanpa mengira jantina. Kenapa aku menulis seperti ingin menjawab karangan peperiksaan??

Aku pun hampir menjadi mangsa buli. HAMPIR je, tapi pembuli tu sudah tersalah pilih mangsa la beb. Memang malang mereka hari tu. Ya, MEREKA. Pembuli ni selalunya datang secara berkumpulan, geng, ramai-ramai, kelompok & seangkatan. Bukan gangsta sejati! pui

Waktu rehat yang hening, aku disapa rakan kelasku. Selaku anak baharu dalam kelas (ye, aku baru je pindah sekolah masa tu) aku agak heran mengapakah "taiko" sekolah nak jumpa:


Aku yang baru nak jadi perempuan melayu terakhir, nampaknya terpaksa post-pone dulu niat tu sebab "sarang tebuan" sudah diganggu. Hehehe. (aku bukan pindah sekolah sebab aku budak jahat okeh..reset minda tu) hehe


HAHA!! Silap besar la yong.. Aku mungkin nampak macam "angel" tapi dalam gua ada jugak ke"devil"an nya.. Aku pernah terpikir, adakakah aku ada "Split Personality":


Apa yang harus adik-adik lakukan sekiranya ada orang (geng) nak jumpa apabila:
  1. beri surat layang
  2. beri memo
  3. beri SMS/ telefon
  4. pesanan melalui rakan
Adik-adik haruslah bertenang dahulu. Jangan gubra tak tentu fasal. Rangka strategi menawan musuh. (Macam nak berperang ghopenya). Apa yang harus adik-adik buat ialah:

1. LOKASI:
  • Pastikan lokasi perjumpaan tidak terpencil & sunyi seperti belakang sekolah, semak samun, wat eva.
  • Lokasi haruslah laluan utama/ laluan orang ramai. (aku jumpa menghadap pejabat & bilik guru: bijak kn??)
  • Sekiranya rasa tidak selamat, JANGAN "BIJAK" sangat nak pergi juga. PERSETANkan semua itu.
 2. ADA YANG TAHU:
  • Pastikan rakan tahu yang adik-adik jumpa seseorang. Minta rakan back up "5 minit aku pergi, kalau tak balik tolong panggil cikgu"- contohnya.
  • Sebaiknya LAPOR kepada guru. Nak best pedajai pembuli ni, BERPAKAT dengan guru & berdrama sedikit. Apabila pembuli mulakan langkah, cikgu pun serbu "Anda dikepung"- pengaruh drama
3. MASA:
  • Jangan berjumpa selepas tamat waktu/ sesi persekolahan. Jumpalah time rehat. Masa pun tak panjang. Bukan apa ye adik-adik yang akak sayang, kalau jumpa time gini, kompom-kompom tak ada orang yang boleh tolong sekiranya ada kemungkinan yang berlaku.
4. KEYAKINAN/ AURA/ FIGURE:
  • Pembuli cepat mengesan kalau adik-adik takut, muka pucat sebab cuak sangat. Sebaiknya adik-adik tunjuk muka TENANG seperti "AKU TAK GENTAR" walaupun dada sudah dub dab dub dab.
  • Keluarkan AURA BERANI. sebenarnya, adik-adik dah pun berani apabila sanggup menghadap pembuli ni.Cuma, adik-adik TIDAK BERANI nak MELAWAN je.
  • Berdiri dengan yakin!
  • Jangan terlalu lancang menjawab, nanti kena belasah. Tengok situasi dulu ye sayangss.
5. LAPORKAN!!:
  • Jangan diamkan jika serius mahupun tidak serius. Laporkan kepada kawan, keluarga, guru. Jangan pendamkan kerana itu akan membuatkan pembuli lebih berleluasa. Jangan Biarkan Diri Anda Menjadi Mangsa Buli!!

INGAT!!!

MEMBULI BUKAN GURAUAN, USIKAN, SUKA-SUKA ATAU MENGISI MASA LAPANG. MEMBULI ADALAH JENAYAH!!! Pesanan tulus ikhlas ini dibawa oleh: Marcella Memetik Durian.

******************

Apa yang aku katakan semasa berdepan pembuli ialah

Aku: Ada apa nak jumpa aku? Aku rasa aku tak kacau sape-sape.

Pembuli: Kau tak kenal kitorang. Aku nak warning kau. Baru, buat cara budak baru.

Aku: Jadi? Apa masalahnya? (Buat muka kerek, tak takut.Psiko sikit)

Pembuli: Ada orang mengadu, kau kecilkan hati dia.

Aku: (tu je? *maki.maki.maki) Jadi?? (angkat kening Ziana Zain)

Pembuli: Aku nak warning la. Kau baru kat sekolah ni... (aku potong)

Aku: Apa masalah baru tak baru? Kau pikir sekolah ni bapak kau punya? Ni kau jumpa aku semata-mata nak settle hal orang lain? Suruh budak tu settle sendiri. Lagi satu.. Kalau kau berani, jumpa aku sorang-sorang. Tak payah bawa ramai-ramai macam ni. Korang budak suruhan dia ke? TAIKO SEJATI DATANG SORANG. APA BARANG BAWA GENG. NAMPAK SANGAT BUKAN GANGSTA SEJATI. Ni aku nak WARNING!! jangan tayang muka depan aku lagi. Sekarang korang boleh BLAH sebelum aku lempang sekor-sekor.

Pembuli: Kau ni... (nak cakap aku da lebih la tu)

Aku: BERAMBUS!! (dengan perlahan tapi tegas)
         Biar muka huduh, perangai pun jangan huduh jugak,BODOH.

Ikutkan, memang ada nada POYOS SANGAT. Tapi, MOTTO aku bila jumpa Gangsta Hingusan ni: BIAR AKU YANG BULI, JANGAN AKU KENA BULI. Abang aku pesan, kita kena KUAT. Kalau LEMAH, kita kena TINDAS.

Aku bajet berani sebab aku jumpa dorang dengan kedudukan aku menghadap pejabat & bilik guru. Kalau dorang belasah aku, banyak saksi. hehehehehehe.. Umur baru 14 tahun ada hati jadi taiko, gangsta. Tak matang lagi mungkin.

BERTINDAKLAH DENGAN BIJAK.

**Panjang sungguh entri ni. sigh